Mjekimi i Akneve

 

AKNE – problem për zgjidhjen e të cilave nevojitet akses ekspert dhe bashkëkohor

Një prej sëmundjeve më të shpeshta që i zë pothuajse 80% të adoleshentëve, si dhe një numër të madh të të rriturve të të dy gjinive.
Aknet janë të lokalizuar në lëkurën e fytyrës, kurrizit dhe gjoksit – regjione ku ka dendësi të madhe të gjëndrave të yndyrshme. Karakterizohen me komedonë të hapur dhe të mbyllur (miteser) dhe popullo-pustoli (puçrra të infektuara).

Cili është shkaku i shfaqjes së akneve?

Faktorë kryesorë – shkaqe për shfaqjen e akneve:

  • Prodhimi i rritur i gjëndrave të yndyrës nën ndikim të androgjeneve (hormone seksuale mashkullore)
  • Dukuria e deskuamacionit (rrepjes) së shtresës së sipërme në kanalet dalëse të gjëndrave të yndyrës, që çon në mbylljen dhe bën të pamundshme daljen e yndyrës në sipërfaqen e lëkurës.
  • Shumim i madh i bakterit   Propionibacterium acnes që normalisht gjendet në lëkurë dhe nxitja e proceseve të pezmatimit.

Cilat janë mënyrat për mjekimin e akneve?

Kur flasim për mjekimin e puçrrave, ai mund të kryhet dhe adaptohet në mënyrë individuale dhe në varësi të peshës së proceseve të pezmatuara. Mjekimi mund të jetë lokal (preparate që vendosen në lëkurë në formë losioni, xheli dhe kremi) dhe sistematik (në formën e tabletave dhe kapsulave). Qasja bashkëkohore në trajtimin e akneve përfshin dhe një sërë teknologjish dhe metodash terapeutike të cilat e përshpejtojnë dhe përmirësojnë mjekimin e akneve (mikrodermoabrazacion – piling me kristale, pilingu kimik, trajtime laser (blue light, Pixel, IPL). Trajtimi në kohë i akneve e ul rrezikun e shfaqjes së shenjave.

© 2009-2012 д-р АНЧЕВСКИ. Сите права се задржани.